/
Loading
Shutters - 20 jaar ervaring & Geschiedenis


De Shutters heeft een lange geschiedenis. Zijn oorsprong ligt rond de Middellandse zee, waar men in de tijd van het oude Griekenland op zoek was naar een manier om ruimtes te verduisteren, maar tegelijkertijd goed geventileerd te houden. De eerste Shutters was van marmer. Zwaar en onbuigbaar, maar wel koel en prachtig om te zien. Later werden ook houten varianten gemaakt. Deze Shutters konden open en dicht en kregen zo een nieuwe functie. Ze boden privacy, beschermden tegen de regen en hielden insecten buiten. Tegelijkertijd werkten ze isolerend en dat maakte ze ook interessant voor de koudere gebieden in Midden Europa. In de Middeleeuwen waren ze dan ook overal in Midden- en Zuid-Europa te zien.

Rond de vijftiende eeuw kregen de ramen voor het eerst glas. Door de prijs van dit product was het vooral de elite die zich dit kon permitteren. Soms werden ramen dan ook alleen aan de bovenkant met glas ingelegd en bleef men daaronder Shutters gebruiken. Dit werd een echte trend. Toen glas meer en meer gemeengoed werd, kregen Shutters vooral een decoratieve functie. In Engeland bijvoorbeeld, waren ze in de vroege achttiende eeuw het symbool voor stijl. Vooral de elegante, smalle versie was en is er erg populair. Ondertussen namen de eerste Spaanse kolonisten hun landelijke variant van de Shutters mee naar het zuiden van Amerika. Op de katoenplantages zorgden de witte Shutters met hun brede panelen voor verkoeling. Daardoor werden ze erg populair.

En dat zijn ze altijd gebleven. Nu, eeuwen later, is Amerika meer dan ooit in de ban van de Shutters. En dat heeft ervoor gezorgd dat ook Europa bezig is om het product, dat eigenlijk van eigen bodem komt, opnieuw te ontdekken...

Voor een impressie klik op een van de bovenstaande foto's.